Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον Θεόδωρο Κοντό και τον Θεόδωρο Θεοδωρόπουλο στο μπάνερ του δείπνου της Καρδίτσας

 

του Θόδωρου Ε. Κοντού
Αντιπροέδρου Ομοσπονδίας Τριτέκνων Ελλάδας (ΟΠΟΤΤΕ)

Δείπνο στο σκοτάδι; Τι είναι αυτό πάλι;

Τι νόημα έχει; Γιατί το κάνουν;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που απευθύνουν πολλοί συμπολίτες μας, προκειμένου να ενημερωθούν για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης μας.

Το «Δείπνο στο σκοτάδι» λοιπόν αποτελεί ένα διαδραστικό, πολύ όμορφο ταξίδι στον κόσμο των αισθήσεων, μία μοναδική βιωματική εμπειρία που θα μείνει πραγματικά αξέχαστη σε όσους θα έχουν την ευκαιρία να παραβρεθούν στην εκδήλωση. Ξυπνά κι οξύνει τις υπόλοιπες αισθήσεις, πλην της όρασης, ενώ βοηθά επίσης τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί και να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση και την καθημερινότητα μιας μεγάλης ομάδας συνανθρώπων μας.

Η ιστορία ξεκίνησε το 1999 στη Γαλλία, όπου η οργάνωση για τους τυφλούς και τα άτομα με προβλήματα όρασης, «Paul Guinot» άνοιξε στο Παρίσι το πρώτο της εστιατόριο το οποίο και είχε έναν καθαρά φιλανθρωπικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Η επιτυχία του ήταν τεράστια και έτσι άνοιξαν στη συνέχεια παρόμοια εστιατόρια σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. Σιγά σιγά δημιουργήθηκε μια διεθνής τάση και πλέον υπάρχουν αντίστοιχα εστιατόρια σε πολλές μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο (Λονδίνο, Μόσχα, Βερολίνο, Νέα Υόρκη κ.α.)

Η φιλοσοφία των βιωματικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα, αποτελεί πρωτόγνωρη εμπειρία και τα έσοδα προσφέρονται για ένα φιλανθρωπικό σκοπό εντός του νομού, μίας και όλοι οι διοργανωτές δρουν πάντα εθελοντικά.

Στην Ελλάδα, ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, δικηγόρος και επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, έχοντας προηγουμένως πρότερη Ευρωπαϊκή εμπειρία και διαρκείς συνεργασίες, φέρνει την ιδέα της εκδήλωσης το Μάρτη του 2012 στο Ρέθυμνο, ως μια βιωματική βραδιά ευαισθητοποίησης (1ο Δείπνο Στο σκοτάδι). Εν συνεχεία ακολούθησαν το Ηράκλειο Κρήτης-3φορές-, η Αθήνα-3φορές, η Τρίπολη και η Θεσσαλονίκη.

Το Σάββατο λοιπόν θα έχουμε το 11ο Πανελληνίως και πρώτο στο Νομό Καρδίτσας αλλά και σε επίπεδο Θεσσαλίας, “ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ”

Σημειώνεται ότι, οι σερβιτόροι που θα καθοδηγούν και θα σερβίρουν τους καλεσμένους είναι ειδικά εκπαιδευμένοι τυφλοί και βλέποντες εθελοντές, στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών «Dinner in The Dark».

Οι παρευρισκόμενοι εκείνο το βράδυ, καλούνται να δειπνήσουν –με πλήρες μενού- στο απόλυτο σκοτάδι, λαμβανομένων εκ των προτέρων όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας –τηρούνται ευρωπαϊκές προδιαγραφές-, αφήνοντας για λίγο στην άκρη την όραση τους! Μέχρι σήμερα, τη διοργάνωση έχουν απολαύσει πάνω από 2.000 άτομα ανά την Ελλάδα! Μετά τη λήξη της συσκότισης θα ακολουθήσει έντεχνο μουσικό πρόγραμμα από το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο και στη συνέχεια θα υπάρξει λαϊκό δημοτικό ζωντανό πρόγραμμα από εθελοντές καλλιτέχνες που τιμούν την εκδήλωση.

Καρδιτσιώτες, Καρδιτσιώτισες, ανταποκριθείτε στο κάλεσμά και δώστε το παρών στην πρωτόγνωρη αυτή εκδήλωση. Προμηθευτείτε έγκαιρα τις προσκλήσεις σας (μέχρι την Παρασκευή) από τα σημεία πώλησης που εμφανίζονται στις αφίσες (ώρα προσέλευσης 20.30) και ενημερωθείτε αναλυτικότερα από το “περίπτερο” που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία.

Πιστεύουμε ότι η επιτυχία της εκδήλωσης θα αποτελέσει σημαντικό γεγονός για την πόλη και το νομό μας, αφού το ανθρωπιστικό μήνυμα που θα εκπέμψει θα αποτελεί τίτλο τιμής για όλους μας.

Με νοσταλγία, θαυμασμό, αλλά και περηφάνια, θα μπορούμε να λέμε:

“Ήμουν και γω εκεί”

Πηγή: Εφημερίδα “Η Αλήθεια”