Ηράκλειο Κρήτης 12.10.2012

| 2ο Δείπνο Στο Σκοτάδι

Ένα πρωτότυπο δείπνο στο σκοτάδι έλαβε χώρα την Παρασκευή το βράδυ 12 Οκτωβρίου 2012 στο κέντρο «Αριάδνη» στο Ηράκλειο Κρήτης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τους τυφλούς που τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Οκτώβρη.

Οι θαμώνες κλήθηκαν να δειπνήσουν με πλήρες μενού και ποτά, μόνο που έπρεπε να αφήσουν την όραση τους έξω από το εστιατόριο! Στην είσοδο εθελοντές τους εξηγούσαν τις βασικές τεχνικές συνοδείας και αυτοεξυπηρέτησης που χρησιμοποιούν για να διαβούν αυτόνομα οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης, ενώ απαγορευόταν στο μαγαζί κάθε πηγή φωτός.

Στο πλήρες σκοτάδι σέρβιραν άτομα με προβλήματα όρασης και εκπαιδευμένοι εθελοντές, υπό τον συντονισμό και την εποπτεία του εκ γενετής τυφλού δικηγόρου και Αντιδημάρχου Ιλίου Βαγγέλη Αυγουλά, Τακτικού Εκπροσώπου στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης και Γραμματέα της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.

«Με εκατό και πλέον άτομα που δοκίμασαν την πρόκληση και δείπνησαν στα τυφλά, διπλασιάσαμε την επιτυχία που είχε αυτό μας το εγχείρημα πριν λίγους μήνες στο Ρέθυμνο και ήδη βάλαμε τον πήχη ψηλότερα για την επόμενη βιωματική δράση», σημείωσε ο 24χρονος Αντιδήμαρχος Β. Αυγουλάς, ενώ ευχαρίστησε τους πολλούς εθελοντές από τον Σύνδεσμο Φίλων ΑΕΚ Ηρακλείου που εντάχθηκαν τοπικά στην ομάδα υλοποίησης αυτού του τολμηρού και πρωτότυπου εγχειρήματος: «Τα μέλη του Συνδέσμου έχουν να επιδείξουν μια πλούσια κοινωνική δράση με εθελοντικές αιμοδοσίες, φιλανθρωπικούς αγώνες και υποστήριξη απόρων οικογενειών και ελπίζω τέτοιες αντιλήψεις να επεκταθούν για να αποκατασταθεί και η εικόνα του αθλητισμού και του υγιούς φίλαθλου πνεύματος στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγουλάς.

«Είναι πολύ μεγάλη η διαφορά του να συναναστρέφεσαι κάποιον που δε βλέπει με το να έρθεις στη θέση του και να προσπαθήσεις να ζήσεις για λίγες στιγμές σαν αυτόν», δήλωσε η εθελόντρια Αλεξάνδρα Ζενέτου που ήρθε από την Αθήνα για να βοηθήσει τον Βαγγέλη Αυγουλά σ ’αυτό του το εγχείρημα.

«Ευχαριστούμε τον κ. Αυγουλά που μας παρέσυρε σε μια αξέχαστη μοναδική εμπειρία», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων ΑΕΚ Ηρακλείου κ. Γιάννης Μαυρής.

«Μες στο σκοτάδι κατάφερα να σερβίρω και να εξυπηρετώ τον κόσμο μια χαρά. Στις μικρότερες κινήσεις όμως για να σερβιριστώ, να φάω και να πιώ εγώ τα έκανα θάλασσα» τόνισε γελώντας η εθελόντρια Μαρία Παπαδάκη που μαζί με την οικογένεια της στηρίζουν τα τελευταία χρόνια κάθε βιωματική δράση ευαισθητοποίησης του κ. Αυγουλά στην Κρήτη.

«Κάθε φορά τα πάμε όλο και καλύτερα! Ελπίζω να πειστεί ο Βαγγέλης και να τολμήσουμε σύντομα το εγχείρημα και στην Αθήνα» είπε στο “meallamatia” η Εύα Πολυδώρου που εδώ και δύο χρόνια ακολουθεί εντός και εκτός Δήμου Ιλίου σε κάθε του βήμα τον Αντιδήμαρχο.

«Αξίζει να ζεις την εμπειρία ξανά και ξανά γιατί κάθε φορά γνωρίζεις τις αισθήσεις σου και τις δυνατότητες σου όλο και περισσότερο» μας δήλωσε ο εκ των διοργανωτών κ. Μάνος Τζανακάκης, ενώ ο αδελφός του Βαγγέλης, εθελοντής σερβιτόρος και αυτός, συμπλήρωσε: «Σε κάθε τέτοια αφορμή θαυμάζω όλο και περισσότερο τη δύναμη ψυχής των ατόμων με αναπηρία που καταφέρνουν καθημερινά και ζουν αξιοπρεπώς παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και που τους προκαλούμε».

Ο κ. Αυγουλάς έχει να επιδείξει τα τελευταία χρόνια σωρεία βιωματικών δράσεων πανελλαδικά με στόχο την εξοικείωση του κόσμου με τις ιδιαίτερες πτυχές της αναπηρίας, εξετάζει ήδη προτάσεις για επανάληψη του γεύματος στην Κρήτη με αυξημένο βαθμό δυσκολίας, καθώς και ένα σχέδιο συνεργασίας που του πρότεινε ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Νίκος Γιαλλιτάκης ο οποίος παραβρέθηκε και αυτός στο γεύμα στα τυφλά, για εντατικοποίηση αυτών των εκπαιδευτικών βιωματικών δράσεων σ’ όλο το Ηράκλειο.

Σημαντική για την επιτυχία της διοργάνωσης ήταν η προθυμία και η πολύ καλή συνεργασία με τον ιδιοκτήτη και το προσωπικό του Κέντρου «Αριάδνη» που δεν είπαν όχι σε καμία πρόκληση.

Αργά το βράδυ, μετά το τέλος του δείπνου που άναψαν τα φώτα, εθελοντές και θαμώνες έγιναν όλοι μαζί μια παρέα πίνοντας μέχρι το πρωί και μετρώντας ο καθένας πόσα χτυπήματα ή λαδιές αποκόμισε από την πρώτη του προσπάθεια σ’ αυτό το «ραντεβού στα τυφλά»!

«Ως Ολυμπιακός ευχαριστήθηκα όλο το βράδυ τα πειράγματα με τους νεοσύλλεκτους εθελοντές»! μας είπε ο κ. Αυγουλάς, ενώ μας εκμυστηρεύτηκε ότι λίγα λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης είχε σημάδια ότι αυτή θα πάει καλά, αφού του τηλεφώνησαν για να του ευχηθούν «Καλή Επιτυχία» δύο από τα γούρια του, ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος και ο γνωστός τραγουδιστής κ. Πασχάλης Τερζής!

«Τώρα Ποτό στο Σκοτάδι, ξανά δείπνο με προσδοκία για 500 άτομα στην Αθήνα, δεν ξέρω, θα το σκεφτώ και θα τα ξαναπούμε», μας απάντησε για το επόμενο βήμα κλείνοντας ο νεαρός δικηγόρος και Αντιδήμαρχος κ. Αυγουλάς.