Ομαδική φωτογραφία εθελοντών και το λογότυπο των Παιδικών Χωριών SOS

Ηράκλειο Κρήτης 07.12.2013

| 5ο Δείπνο Στο Σκοτάδι

Η εμπειρία του «Δείπνου στο σκοτάδι» στο Ηράκλειο

Γράφει η Ιωάννα Αναγνωστάκη, Εκπαιδευτικός

Έχετε προσπαθήσει ποτέ να φάτε στο σπίτι σας χωρίς φώτα; Έχετε προσπαθήσει να βάλετε στο ποτήρι σας νερό ή κρασί, χωρίς καμία πηγή φωτός; Φαίνεται να είναι πολύ δύσκολο!

Αυτές τις απορίες έλυσαν όσοι παραβρέθηκαν στο «Δείπνο στο σκοτάδι», που έγινε το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013 στο Κέντρο «Αριάδνη» στο Ηράκλειο. Ως εθελόντρια σερβιτόρα εκείνου του γεύματος, δηλώνω περήφανη για τον εαυτό μου, διότι κατάφερα να μη λερώσω κανένα από τα άτομα που σέρβιρα!!! Αξίζει να σημειωθεί ότι το δείπνο έγινε για φιλανθρωπικό σκοπό, αφού τα έσοδα διατέθηκαν για τη λειτουργία Ξενώνα φιλοξενίας των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος στο Ηράκλειο!

Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν από το προηγούμενο βράδυ, όπου ετοιμάστηκε ο χώρος για να φιλοξενήσει το γεύμα. Αφού, οι διοργανωτές, το κοινωνικοπολιτικό blog «Με Άλλα Μάτια» και ο σύνδεσμος Φίλων ΑΕΚ Ηρακλείου, φρόντισαν να καλυφτεί κάθε πηγή φωτός (ακόμα και οι λάμπες ασφαλείας!), στρώθηκαν από τους εθελοντές σερβιτόρους τα τραπέζια και στις 21:00 ήταν όλα έτοιμα!

Οι σερβιτόροι συνόδευσαν στα τραπέζια τους ανθρώπους που ήρθαν στην εκδήλωση. Μέχρι τις 00:00 τα φώτα ήταν κλειστά και οι παρευρισκόμενοι προσπαθούσαν να μαντέψουν τι τρώνε και τι πίνουν, με τη βοήθεια της αφής, της γεύσης και της όσφρησής τους. Στις 00:00 όταν έδωσε το σύνθημα ο Βαγγέλης Αυγουλάς, ο οποίος είναι τακτικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης, Αναπληρωτής Οργανωτικός Γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και Γραμματέας της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Δικηγόρος, Αντιδήμαρχος του Δήμου Ιλίου Αττικής, αλλά και εμπνευστής της εκδήλωσης, άναψαν τα φώτα και ακολούθησε γλέντι με ελληνική μουσική.

Όσο για τις εντυπώσεις των παρευρισκόμενων, η μικρή Χριστίνα (9 χρονών) δήλωσε:

«Περάσαμε πολύ όμορφα σήμερα και μάθαμε πως είναι να είναι κάποιος τυφλός και τι δυσκολίες αντιμετωπίζει».

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Βαρβάρας κ. Γιάννης Ρογδάκης, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, μίλησε για τη σημαντική εμπειρία που έζησε και τόνισε ότι εκτός από την ενσυναίσθηση, όπου μπόρεσε ν’ αντιληφθεί τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος στο σκοτάδι, πέρασε με την παρέα του και ένα ευχάριστο και ξεχωριστό βράδυ. Φράσεις όπως:

«Καλά δε βλέπεις που είναι το νερό και το ζητάς;» ή «Πως τα κατάφερες και λαδώθηκες; Δεν έβλεπες μπροστά σου;» είχαν την τιμητική τους!

Για μένα ήταν μια πρόκληση που στέφθηκε με επιτυχία! Μέσα από μία τέτοια εκδήλωση, ανακαλύπτεις πόσο δύσκολο είναι να απουσιάζει μια αίσθηση, εκείνης της όρασης, και ταυτόχρονα πόσο γρήγορα κινητοποιούνται όλες οι άλλες αισθήσεις για να μπορείς ν’ ανταπεξέλθεις.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ήρθαν για να δουν πως είναι η διαφορετικότητα και ήταν λιγάκι φοβισμένοι στην αρχή. Πολύ γρήγορα όμως χαλάρωσαν, έφαγαν την ποικιλία ορεκτικών και το κυρίως γεύμα, που τους προσφέραμε, βάζοντας στοιχήματα με τους διπλανούς τους για το περιεχόμενο του πιάτου. Επίσης, διαπίστωσαν ότι ναι μεν είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο να βάλουν νερό, κρασί ή κάποιο αναψυκτικό στο ποτήρι τους ή να σερβιριστούν σαλάτα. Είχαμε μια μοναδικής εμπειρία και αναγνωρίσαμε τη δύναμη ψυχής των συνανθρώπων μας με αναπηρία. Γι’ αυτό περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο «Δείπνο στο σκοτάδι»!

Δείτε στιγμιότυπα από το Δείπνο στο Σκοτάδι που έγινε για δεύτερη χρονιά στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς και δηλώσεις των παρευρισκομένων και των διοργανωτών.