Τα δύο μπάνερ της εκδήλωσης. Το ένα του δείπνου με την πρόσκληση της εκδήλωσης και χορηγούς και το άλλο του meallamatia.gr

Καρδίτσα 28.04.2018

| 11ο Δείπνο στο Σκοτάδι

«Μια υπέροχη βραδιά για όσους μπόρεσαν να τη ζήσουν….  Ήταν μια εμπειρία ζωής πραγματικά και μακάρι να γίνει θεσμός ώστε να γίνουμε Άνθρωποι»  (Σταματία)

«Ένα υπέροχο και πρωτόγνωρο βράδυ, σαν αυτά που θα έπρεπε ο κάθε άνθρωπος να ζήσει για μια τουλάχιστον φορά στη ζωή του. Ήμασταν κι εμείς εκεί». (Χρήστος, Αλεξάνδρα, Βίβιαν, Ανδρέας, Δημήτρης, Αναστασία, Γιώργος, Μαρία)

«Πρώτη φορά «Δείπνο Στο Σκοτάδι» στην Καρδίτσα ! Για όλους εμάς που δόθηκε αυτή η ευκαιρία ένα μεγάλο «ευχαριστώ» … Ευχαριστώ για την εμπειρία … Ευχαριστώ για την προσπάθεια … Ευχαριστώ για την υπομονή και ευχαριστώ για τη διαφορετικότητα που κάνει όλους τους «κανονικούς» να αισθάνονται μικροί και λίγοι στις υποτίθεται δυσκολίες της ζωής. Ευχαριστώ λοιπόν »! (Στέλλα)

Λίγες μόνο στιγμές, όπως καταγράφηκαν στο βιβλίο εντυπώσεων της εκδήλωσης!

Η Επιτροπή Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, ο Σύλλογος Τριτέκνων Οικογενειών του Νομού Καρδίτσας και οι συντελεστές του κοινωνικοπολιτικού portal meallamatia.gr διοργάνωσαν μια πρωτότυπη βιωματική εμπειρία σε ευρωπαϊκά πρότυπα, το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 στο ξενοδοχείο «Κιέριον», στην Καρδίτσα.

Μετά την εκδήλωση ακολούθησε χορός και τραγούδι, αφιλοκερδώς από το συγκρότημα του Άγγελου Παλαπέλα «Απόηχος». Όμορφα στιγμιότυπα από την διασκέδαση των παρευρισκομένων, οι προσπάθειες ελεύθερης απόδοσης στην ελληνική νοηματική γλώσσα κάποιων τραγουδιών από εθελόντριές μας!

Τα έσοδα της εκδήλωσης διατέθηκαν για την κάλυψη των βασικών αναγκών άπορων κατοίκων με αναπηρία στην Καρδίτσα. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη περίπτωση συμπολίτη μας με αναπηρία, κατοίκου Καρδίτσας, ήταν αρκετά περίπλοκη, καθώς εκείνος βρέθηκε να ζει χωρίς οικογένεια, σε ένα αυθαίρετο και παραμελημένο σπίτι που κληρονόμησε, χωρίς ρεύμα. Πλέον, χάρη στις χορηγίες της εκδήλωσης και ιδίως χάρη στην ευαισθητοποίηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας το σπίτι συμμαζεύτηκε και νομιμοποιήθηκε, ενώ ολοκληρώνεται και η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο μηχανικός κύριος Γούλας Αλέξανδρος εργάστηκε εθελοντικά για όλα τα παραπάνω.

Επίσης με τα έσοδα από την πώληση των προσκλήσεων τα οποία ανήλθαν σε λίγο παραπάνω από 500€ θα βοηθηθεί και δεύτερη περίπτωση πολίτη με αναπηρία στην Καρδίτσα η οποία έχει επιλεγεί κατόπιν πρότασης των Συνδιοργανωτών, Τοπικών Φορέων και αξιολόγησης με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

«Σε αυτήν την υπέροχη εμπειρία ήμασταν μια παρέα ανθρώπων που «έτυχε» να καθίσουν μαζί και το σκοτάδι μας βοήθησε να γίνουμε υπέροχη και ευχάριστη πραγματική παρέα. Ήταν όλα διαφορετικά χωρίς φως, ίσως και πιο όμορφα! Ευχαριστούμε πολύ ! Καλή συνέχεια σε όλες σας τις προσπάθειες» ! («Φαρμακοποιοί Καρδίτσας» Κώστας, Βιβή, Άντα, Peppe, Δημήτρης, Μαρία, Μαριάννα, Ευρυδίκη, Γιώργος)

«Μπήκαμε για λίγο στον κόσμο κάποιων συνανθρώπων μας. Είδαμε τη ζωή με άλλα μάτια. Αξέχαστη εμπειρία ζωής. Σ ’ευχαριστούμε γι’ αυτή τη βραδιά !!!» (Σταύρος – Σεβαστή, Γιάννενα)

«Ιδιαίτερη εμπειρία ! Βασισμένη κυρίως στους υπέροχους εθελοντές ! Εύχομαι τα μάτια της καρδιάς του καθενός να μην χάσουν ποτέ το «φως» τους». (Φούλα Γκαραγκούνη – Πρόεδρος Σωματείου «Βοήθεια Στο Σπίτι στο Νομό Καρδίτσας»

«Ανεπανάληπτη εμπειρία ! Πρωτόγνωρη αίσθηση! Σας ευχαριστούμε για αυτή την φανταστική εμπειρία. Μπράβο Βαγγέλη, μπράβο σε όλη την ομάδα, ήσασταν καταπληκτικοί». (Καπράνας Γιώργος – Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας και Μέλος ΔΣ Τριτέκνων Ν. Καρδίτσας)

Πρόκειται για την 11η φορά (και πρώτη στη Θεσσαλία) πανελλαδικά, που η εθελοντική ομάδα του meallamatia.gr διοργάνωσε αυτή τη βιωματική και πρωτότυπη εκδήλωση κοινωνικής ευαισθητοποίησης, υπό το συντονισμό του Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Βαγγέλη Αυγουλά.

Κατόπιν ομόφωνης απόφασης όλων των  συνδιοργανωτών και υποστηρικτών της εκδήλωσης συλλογικών φορέων, η εκδήλωση αυτή θα καταχωρηθεί στο αρχείο των πανελλαδικών «Dinners in the dark», φέροντας το όνομα του αδικοχαμένου Καρδιτσιώτη Σμιναγού Γεώργιου Μπαλταδώρου, ως ένδειξη φόρου τιμής.

Όσοι ήρθατε κοντά μας αλλά δεν καταφέρατε να ζήσετε αυτή την εμπειρία, μας οδηγείτε να επαναλάβουμε σύντομα ξανά στη Θεσσαλία αυτήν την εκδήλωση», σημείωσε ο Κύριος Αυγουλάς απευθυνόμενος σε δεκάδες ανθρώπους που προσήλθαν στην εκδήλωση, αλλά λόγω πληρότητας των θέσεων στο χώρο διεξαγωγής δεν μπόρεσαν να ζήσουν αυτήν την εμπειρία.

Το «Δείπνο στο σκοτάδι» αποτελεί ένα διαδραστικό, πολύ όμορφο ταξίδι στον κόσμο των αισθήσεων, μία μοναδική βιωματική εμπειρία που θα μείνει πραγματικά αξέχαστη σε όσους θα έχουν την ευκαιρία να παραβρεθούν στην εκδήλωση. Ξυπνά κι οξύνει τις υπόλοιπες αισθήσεις, πλην της οράσεως, ενώ βοηθά επίσης τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί και να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση και την καθημερινότητα μιας μεγάλης ομάδας συνανθρώπων μας. Σημειώνεται ότι, οι σερβιτόροι που θα καθοδηγούν και θα σερβίρουν τους καλεσμένους είναι ειδικά εκπαιδευμένοι τυφλοί και βλέποντες εθελοντές, στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών «Dinner in The Dark». Οι παρευρισκόμενοι εκείνο το βράδυ, καλούνται να δειπνήσουν –με πλήρες μενού- στο απόλυτο σκοτάδι, λαμβανομένων εκ των προτέρων όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας –τηρούνται ευρωπαϊκές προδιαγραφές-, αφήνοντας για λίγο στην άκρη την όραση τους! Μέχρι σήμερα, τη διοργάνωση έχουν απολαύσει πάνω από 2.000 άτομα ανά την Ελλάδα!

🤝 Συνδιοργανωτές αυτής της πρωτότυπης βιωματικής εμπειρίας σε Ευρωπαϊκά πρότυπα, ήταν  το Νομαρχιακό Σωματείο ΑμεΑ Καρδίτσας και η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας, ενώ η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  υπό την αιγίδα και την πολύτιμη στήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν: η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, το Φυσικό Μετταλικό Νερό Θεόνη, το ΚΔΑΠ Τσιτσιμπίκου-Μπαρούτα, το Κτήμα Χαλίλη, το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης «ΔΙΑΣ», ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Σοφάδων (ΔΟΠΑΠ Σοφάδων), το Ιδιωτικό ΚΤΕΟ Καρδίτσας και το Βιβλιοπωλείο Ζάχος.

Ευγενικοί Υποστηρικτές της εκδήλωσης είναι: ο Δήμος Καρδίτσας, η Μητρόπολη Καρδίτσας, ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας, το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας, ο Σύλλογος Πελοποννήσιων Καρδίτσας, ο Σύλλογος Φαρμακοποιών Καρδίτσας η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Career Sign και οι Γερανοί Γιαννακός.

«Ένα πανέμορφο ταξίδι που εκπέμπει ακτίνες αισιοδοξίας για καλύτερη αντιμετώπιση συνανθρώπων μας και παράλληλα μήνυμα αισιοδοξίας ότι το ταξίδι θα βρει την Ιθάκη του. Θερμά συγχαρητήρια».(Θόδωρος Κοντός – Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Τριτέκνων )

«Όταν έρχεσαι στην θέση του άλλου και ζεις το πρόβλημα του έστω για λίγο, αυτό σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Ευχαριστώ για αυτό που βίωσα σήμερα και με κάνατε καλύτερο άνθρωπο».(Γκόγκος Γιώργος – Σερβιτόρος ΚΙΕΡΙΟΝ)

Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: η Βουλευτής Καρδίτας του σύριζα Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου, ο Δήμαρχος Σοφάδων Αθανάσιος Σκάρλος, εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καρδίτσας, Οι Αντιδήμαρχοι Καρδίτσας κ.κ. Κουρκούνας Βασίλης και Ξυλωμένος Κωνσταντίνος, ο Στρατηγός ε.α. της ΕΛ.ΑΣ Ιωάννης Ραχωβίτσας, η τ. Βουλευτής Καρδίτσας της Ν.Δ. κα Ασημίνα Σκόνδρα, η Ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου «Κιέριον» κα Έλενα Παπαβασιλείού και ο Διευθυντής του ξενοδοχείου κος Λάμπορς Παραπραστανίτης, Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Καρδίτσας Ηλίας Τσίγκας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας κος Μανώλης Στεργιόπουλος, ο Διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας κος Παναγιώτης Τουρναβίτης, Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Καρδίτσας κος Θεοδωρόπουλος και το Δ.Σ. του Συλλόγου, ο εκδότης της τοπικής εφημερίδας «Αλήθεια» κος Γεώργιος Αμβροσίου, Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Τριτέκνων Φαρσάλων υπό τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κο Δημήτρη Χατζημήτρο, η κα Πηνελόπη Καραγιάννη από το Δ.Σ. του Συλλόγου Τριτέκνων Προποντίδας, η κα Ευαγγελία Καραγιάννη από το Δ.Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ &ΚΔΑΠ-μεα των ΟΤΑ, η διευθύντρια του Ειδικού Δημοτικού Καρδίτσας κα Βασιλική Κουτσώνη.

Οι Βασικοί εθελοντές της διοργάνωσης αλφαβητικά: Γεωργαντά Αναστασία, Γεωργαντά Σταυρούλα,  Γεωργαντά Χρυσάνθη, Δρούλια Μαρία, Θεοδώρου Ευάγγελος, Καλλίας Γιάννης, Καπνογιάννης Βασίλης, Κιούση Θάλεια, Κουρουμπλής Λευτέρης, Παπά Γεωργία, Πιτσαργιώτης Βαλάντης (εικονολήπτης) Φίλη Πολυξένη, Χλιάρα Δήμητρα, Ψωμαδάκη Μαριάννα.

Μεταξύ των εθελοντών ταξίδεψε από το Ηράκλειο της Κρήτης για να στηρίξει την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τριτέκνων Ελλάδος κ. Μανώλης Αχλαδιανάκης, με προηγούμενη εμπειρία από τη διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων ο οποίος στο τέλος της εκδήλωσης αφιέρωσε στον εμπνευστή της ιδέας Βαγγέλη Αυγουλά και στου εθελοντές την εξής συγκινητική μαντινάδα:

«Καλώς σας ήρθα φίλοι μου το Σάββατο το βράδυ κι αξέχαστο στην μνήμη μας να μείνει το σκοτάδι.

Το φως που βγαίνει φίλε μου μέσα από την καρδιά σου φωτίζει αυτή την αίθουσα και βλέπουν τα παιδιά σου.

Εσμίζανε οι εθελοντές ετούτονε το βράδυ για να μας οδηγήσουνε στο δείπνο στο σκοτάδι.

Στόχος σκοπός τσι εκδήλωσης είναι να προσπαθούμε με σεβασμό και ισότητα τα ΑμεΑ να τα δούμε.

Τα μάτια δύσκολα θωρούν στο πέρασμα του τόπου μα πιο καλά και πιο μακριά θωρεί η καρδιά του ανθρώπου.

Χαρές μόνο σας εύχομαι να ΄χετε στην ζωή σας και η αποψινή βραδιά να μείνει στην ψυχή σας.»

Δείτε στιγμιότυπα από το Δείπνο στο Σκοτάδι στην Καρδίτσα, καθώς και δηλώσεις των παρευρισκομένων και των διοργανωτών.


❓ Πως έζησαν την εμπειρία όσοι ήταν εκεί;

.

.

.

Δείτε εδώ ⤵️