Ομαδική φωτογραφία εθελοντών ο ένας πίσω από τον άλλον (τρόπος συνοδείας των συμμετεχόντων στο δείπνο)

Αθήνα 21.10.2017

| 10ο Δείπνο Στο Σκοτάδι

 

«Είδα με άλλα μάτια απόψε, και ανακάλυψα ότι έχω και άλλα μάτια τελικά…Θα είμαι μαζί σας ! Ευχαριστώ για όλα»,

έγραψε η συγγραφέας κα Πηνελόπη Κουρτζή στο ημερολόγιο της εκδήλωσης μόλις άναψαν τα φώτα!

Η Μαρία Ορτουλίδου, αρθρογράφος του «Με Άλλα Μάτια» και νεαρή μαχήτρια με εγκεφαλική παράλυση που ταξίδεψε στην Αθήνα από τη Βόρεια Ελλάδα ώρες με το κτελ, μόνο και μόνο για να ζήσει το 10ο Δείπνο Στο Σκοτάδι, συγκίνησε τους διοργανωτές με το δικό της μήνυμα:

«Το πρώτο μου Δείπνο Στο Σκοτάδι λοιπόν ήταν μια απίστευτη εμπειρία για μένα. ΤΟ ΛΑΤΡΕΨΑ! Και εύχομαι να το ξαναζήσω. Ευχαριστώ πολύ Βαγγέλη και Τάσο για τη πρόσκληση. Δε θα το ξεχάσω ποτέ ! Σας λατρεύω. Εύχομαι να τα πούμε και στο επόμενο Δείπνο ! Φιλιά»!

Η Επιτροπή Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και οι συντελεστές του κοινωνικοπολιτικού blog “ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ” meallamatia.gr διοργάνωσαν ένα αξέχαστο, πρωτότυπο και βιωματικό  “Δείπνο στο σκοτάδι” το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 στο χώρο εστίασης «Έπαυλη» στο Χαϊδάρι.

«Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, περάσαμε τέλεια ! ! ! Μια εμπειρία ζωής, μια τέλεια, καταπληκτική βραδιά! Σας ευχαριστούμε πολύ που μας τη χαρίσατε… Καλή δύναμη στο έργο σας ! … Ανυπομονούμε για το 11ο Δείπνο Στο Σκοτάδι»!

ΑΕΙ ΦΕΡΕΙΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Κάτια-Κωνσταντίνος- Βαγγελίτσα-Μαρία

315 άτομα έζησαν αυτή τη μοναδική εμπειρία, ξεπερνώντας έτσι τους 2.100 που έχουν απολαύσει συνολικά αυτό το βιωματικό Δείπνο το οποίο έχει λάβει χώρα 10 φορές ως τώρα πανελλαδικά!

Μεταξύ αυτών ήταν και ο γνωστός τραγουδιστής Κωνσταντίνος Αργυρός, ο αθλητικογράφος και συγγραφέας Μένιος Σακελαρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρωτοπόρος δάσκαλος Ειδικής Εκπαίδευσης Αλέξης Γκλίνος, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠμεΑ των ΟΤΑ Γιάννης Παπαχατζής, ο Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων της Dell στην Ελλάδα Βασίλης Τζανακάκης, η εκπρόσωπος του Δ.Σ. του ΚΕΑΤ Χριστίνα Αλμπάνη, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Σωματείου Ναυτικών Γονέων με Ανάπηρα Παιδιά «Η Αργώ» Παρασκευάς Παπασωτηρίου, ο Διευθυντής του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλών Καλλιθέας Φίλιππος Κατσούλης, ο Διευθυντής του 36ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά Βασίλης Καψάλας, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Τρίτεκνων Οικογενειών Φυλής, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Νεολαίας του Π.Σ.Τ. Παναγιώτης Αλεξιάδης, καθώς και 7 οικότροφοι μαθητές του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, αλλά και μαθητές/τριες από το 10ο Γυμνάσιο Ιλίου υπό την εθελόντρια Υποδιευθύντρια του σχολείου τους κα Ελένη Μαρκοπούλου.

Το άρθρο που δημοσίευσε για τη βιωματική εμπειρία του ο Μένιος Σακελαρόπουλος, πραγματικά συγκλόνισε τους αναγνώστες 👉 Τυφλός για τρεις ώρες: μια συγκλονιστική βιωματική εμπειρία

Μετά το τέλος του Δείπνου ακολούθησε γλέντι με ζωντανή μουσική ως το πρωί από εθελοντές καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και η τραγουδίστρια κα Ειρήνη Κοξαράκη, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Παναγιώτης Μαρκοστάμος, ο οποίος άλλαξε τρία εθελοντικά πόστα εκείνη τη βραδιά για την επιτυχία της εκδήλωσης!

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Δείπνου, ο τυφλός μουσικός Max Grotte, έπαιζε πιάνο ζωντανά, εν’ όσο οι καλεσμένοι δειπνούσαν στο απόλυτο σκοτάδι, κρατώντας τους ευχάριστη συντροφιά και διασκεδάζοντας τους. Ο 21χρονος Max ήρθε από τη Γερμανία με δικά του έξοδα, αποκλειστικά για να στηρίξει τις προσπάθειες της κοινωνικής αυτής εκδήλωσης!

«Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία. . . ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε τα καλύτερα σε όλους τους διοργανωτές, τους εθελοντές και σε όσους συμμετείχαν σε αυτήν την πρωτότυπη εκδήλωση που μας πρόσφερε αυτήν την ξεχωριστή βιωματική εμπειρία».

Α. και Μ.

Από την εκδήλωση συγκεντρώθηκαν 470€ ως έσοδα, τα οποία διατέθηκαν στο Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Αναπηρίες “Η Αργώ’ (www.argonauts.gr ).

Λίγα λόγια για το Σωματείο

Το Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Αναπηρίες «Η ΑΡΓΩ», είναι ΝΠΙΔ εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναγνωρισμένο ως ειδικώς φιλανθρωπικό (αριθμός απόφασης ΚΠ 182684/18.9.87) που προσφέρει εκπαίδευση σε νέους και νέες με Νοητική αναπηρία, Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος και λοιπές αναπηρίες όπου συνυπάρχει η Νοητική.

Ιδρύθηκε το 1985 με πρωτοβουλία μητέρων παιδιών με αναπηρίες, συζύγους ναυτικών. Κύριος σκοπός του Φορέα είναι η περίθαλψη, η φροντίδα και η εκπαίδευση (επ’ αόριστο) νέων με Νοητική Αναπηρία, που ανήκουν – κατά προτεραιότητα – σε οικογένειες Ελλήνων Ναυτικών, ωστόσο προβλέπεται ότι σε περίπτωση κενών θέσεων μπορούν να εισαχθούν και νέοι/ες παιδιά, ασφαλισμένων άλλων ταμείων.

Σήμερα, υπό ενιαίο Διοικητικό Συμβούλιο, λειτουργούν τρεις Δομές – Υπηρεσίες σε δύο κτήρια:

Το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ στον Πειραιά, (δυναμικότητας 58 ατόμων) το οποίο σήμερα φιλοξενεί 57 νέους/νέες, στην πλειονότητα τους παιδιά ναυτικών, αλλά και άλλων ασφαλιστικών ταμείων. Οι εκπαιδευόμενοι κατανέμονται σε επτά τμήματα, ανάλογα με το νοητικό τους επίπεδο. Στο καθένα από αυτά τμήματα υπάρχουν δύο εκπαιδευτές, ειδικότητας παιδαγωγού, εργοθεραπευτή, ψυχολόγου πλαισιωμένοι από τεχνικούς για τα δύο εργαστήρια, το ξυλουργικό και αυτό της γενικής χειροτεχνίας.

Το Οικοτροφείο και Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ, στα Καλύβια Αττικής. Ο συνολικός αριθμός των εξυπηρετούμενων στο Οικοτροφείο ανέρχεται σε 20 και για το Κέντρο Διημέρευσης σε 10.

Μέσω του 10ου Δείπνου Στο Σκοτάδι και του meallamatia.gr, η εταιρεία ζυμαρικών Barilla γνώρισε την «Αργώ» και δώρισε 288 κιλά ζυμαρικά στο οικοτροφείο του φορέα, καλύπτοντας ανάγκες πολλών μηνών για τη σίτιση των ωφελούμενων!

Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων του Σωματείου στο επιστημονικό, εκπαιδευτικό και λοιπό βοηθητικό προσωπικό του Σωματείου «Η ΑΡΓΩ», ανέρχεται στα 52 άτομα και αποτελείται από ψυχιάτρους, ψυχολόγους, παιδαγωγούς, βοηθούς παιδαγωγού, εργοθεραπευτές, γυμναστές, κοινωνικούς λειτουργούς, τεχνικούς εργαστηρίων, επιμελητές κλπ.

«Μαθήματα ζωής, τρόπου αντιμετώπισης καταστάσεων και ζωής. Πολλά συγχαρητήρια, δεν ξέρω για τι να πρωτοσυγχαρώ, για τους εθελοντές, το χαμόγελό τους, τη θέληση τους να βοηθήσουν, για τα πρόσωπα των παιδιών, τα φωτεινά και ευτυχισμένα. Κερδίσατε μια θαυμάστρια και υποστηρίκτρια!! Να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και πάθος τον αγώνα αυτόν. ΕΣΑΣ τους Μεγάλους ανθρώπους χρειαζόμαστε».

Λυδία Τσακρή – Οικονόμου

Τη διοργάνωση συντόνισε για 10η φορά ο δικηγόρος και Επικεφαλής της Νεολαίας του Π.Σ.Τ. Βαγγέλης Αυγουλάς ( www.avgoulas.gr ), ενώ οι εθελοντές που ήταν το κλειδί της επιτυχίας ξεπέρασαν τους 50, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά!

Η 26χρονη Στέλλα Τζαβάρα, για πρώτη φορά εθελόντρια σε Δείπνο Στο Σκοτάδι, μοιράστηκε την εμπειρία της στα Social Media:

«Όταν θα σταματήσει να πονάει η μέση μου θα σκέφτομαι μόνο το ότι ήταν απ’ τις πιο δυνατές εμπειρίες της ζωής μου! Ελπίζω να το βιώσω εκ νέου»!

Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το Παιδικό Ραδιόφωνο Κρήτης “Family 89,5fm”, ο Ρ/Σ “Παραπολιτικά 90,1 fm” και η πανελλαδικής εμβέλειας εφημερίδα “Το Χωνί”.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν η εκτυπωτική εταιρεία “Printa”, η Εταιρεία Απολυμάνσεων “Nova Απολυμαντική”, το «Αερικό Café» στο Ίλιον, το “Photo Nika” για τη βιντεοσκόπηση και τη φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης, η εταιρεία “BLK Οπτικοακουστικά Μέσα ΕΠΕ” και το “Hotel Anesi” του κ. Ιωαννίδη, ενώ συνεισφορά στα αναμνηστικά μπλουζάκια των εθελοντών είχε και η εταιρεία “S-Mak”.